Blog, Journal

Удоволствия от аромат и цвят

От няколко години сама забърквам голяма част от козметиката вкъщи. Не съм отказала изцяло от кремовете в магазините, просто ги редувам с моите си „серуми“. Да си призная много ми олекна, във всякакъв смисъл. Преди и за най-краткото пътуване мъкнех по една чанта с мазила, а сега съм свободна от този товар. Особена щастлива бях миналата година с лятната си рецепта – олио за тяло, което става и за лице, зоната около очите включително; ползва се преди и след излагане на слънце; репелент е; подходящо е за мен, за детето, за таткото…  Всички нужди на семейство успях да събра в едно шишенце! Започна да звучи като в реклама, но наистина съм много въодушевена от това си откритие.

А сега, в този студен и мрачен сезон, реших че за повдигане на настроението имам нужда от нещо ударно, нещо повече от аромат в тоалетката. За това добавих към обичайните ми смеси и малко цвят – естествени минерални камъчета, сред които разпознавам със сигурност розов кварц, опал, цитрин, останалите подбрах по цветове. За да има по много и за всички енергии, чакри, настроения  и каквото още там се влияе положително от цветовете, ароматите и красотата наоколо. DSC_7180

Лятната рецепта*:

Базови масла: Масло от пшеничен зародиш (заради естествено високия SPF фактор) и масло от жожоба (за да не гранясва сместа)

Аромат: Няколко капки етерично масло от цитронела (естествен репелент)

Зимната рецепта*:

Базови масла: Масло от бадем и масло от жожоба

Аромат: Няколко капки етерично масло от мандарина, нероли, лавандула и лайка (следващия път бих махнала лайката)

Цвят: Камъчета от минерален пясък по избор


 

* Споделям рецептите, но с една уговорка – до тях съм стигнала след доста ровене в професионална справочна литература и дългогодишно изпробване на различни масла върху собствената ми кожа.  Хубаво е към различните продукти да се подхожда внимателно, етеричните масла да се ползват пестеливо и най-вече  – готовите смеси да се нанасят на влажна, дори мокра кожа. Веднага след сутрешния душ си остана моят любим начин. Преди това също се получава много добре.

Препоръчвам и книгите на Маги Тисеран. Като се запалих по ароматерапията, изпробвах много от нейните рецепти.

 

10Х

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 коментара

  • Reply Анита януари 26, 2016 at 2:38 pm

    Меги, много хубав пост! Би ли споделила какви марки базови и етерични масла ползваш? Аз много се затруднявам при избора и невинаги ми се струва, че скъпите такива са най-добри. Използваш ли български?

    • Reply Меглена януари 26, 2016 at 3:05 pm

      Здравей, Анита! Ползвам и български, да, но подбирам такива, които поне са в стъклени шишенца. Иначе от всичко, което съм ползвала досега, най-много ми допаднаха маслата на Balm Balm. Напоследък не съм виждала от тях, но не съм и търсила много упорито 🙂

    Leave a Reply