Blog, Journal

От другата страна

След няколко години работа по културната дейност на Институт Сервантес-София, най-сетне имам DSC_2172 възможност да съм от другата страна и да бъда просто публика на проявите, организирани от испанския културен и езиков център в София. Хубаво е да погледнеш на нещата от различен ъгъл, майчинството в това отношение много помага.

Снимката е направена в петък, 24-ти април, когато Институт Сервантес-София отбеляза Деня на книгата (23.04) като чрез видеоконферентна връзка се включи на живо в Световното маратонно четене на романа „Дон Кихот“ на Мигел де Сервантес. Защо на 24-ти, а не на 23-ти април? Лесен отговор  –  романът е дълъг и за изчитането му, макар и непрекъснато, са необходими две денонощия! Повече за проявата, която обединява цял свят в любовта към книгите и към романa на Сервантес може да се види тук.  Организира се от Кръга по изящни изкуства в Мадрид, едно място, което не пропускам да посетя всеки път, щом съм в града.

DSC_2164Но да се върнем в София – розата е символ на този ден, защото Институт Сервантес следва една прекрасна традиция, родена в Каталуня и заляла впоследствие света. Според обичая в книжарниците подаряват по една роза на всеки читател, който в този ден закупи книга. В Института в София пък роза получава всеки, който се включи в инициативата, като прочете откъс от книга пред публика.

Честит празник, Институт Сервантес!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply