Blog, Испания

Моите места в Барселона (за туристи първо и второ ниво)

Докато все още се чувствам повече турист, отколкото местен обитател, бързам да споделя досегашните си впечатления от Барселона.  Защото споменът за всяко споменато тук място ми е мил, защото ми се ще да ги събера на едно място, а и защото често ме питат.  Вярвам, че това са едва първите ми стъпки в града и ги споделям с желанието и други да почувстват Барселона по начина, по който аз успях. Най-хубавото на тези списъци обаче е това, че всеки сам дописва своя собствен гайд. А в Барселона е лесно, защото #BarcelonaInspira  – истински и постоянно.

DSC_1472

Маршрутът на Модернизма

В град, в който Модернизмът (каталонският) е с интензивно присъствие, Антони Гауди се нарежда начело като най-провокативният архитект за времето си, а и не само. Иновативните му решения са революционни, но всъщност са вдъхновени от нещо съвсем просто – гения на природата.  Гауди е един от онези умове, които са направили света, в който живеем, едно  по-красиво място. Много по-красиво! Да видиш света дори и за секунда през неговата призма е лукс. Има само един проблем – проектираните от него сгради, логично, са и най-посещеваните места в града. Хубавото е, че в хладните месеци тълпите почти ги няма… но пък на кой му се ходи в Барселона през зимата…Получава се затворен кръг и единственият изход, който ми хрумва, е да се издирят следите, които Гауди е оставил на най-достъпното място, а именно в самия град. Решението също така е подходящо и за тези, които съвсем не могат да издържат туристически тълпи или пък искат да се докоснат до Гауди, но с нулев бюджет.

Barcelona & Gaudí

Разходка късно вечер по знаменитата улица Paseo de Gracia – паважът в горната й част е по проект на Гауди и е може би най-популярното му неархитектурно творение. Шестоъгълни, монохромни, семпли и едноцветни – тези улични плочи улавят светлината в гънките на собственият си релеф и това им придава уникалност във всеки един момент от деня. В тях са вплетени са различни символи, а уникалността на плочката я вади от улиците на Барселона и я поставя в МоМА, където е изложена като пример за един от първите продукти на индустриалния дизайн.

Спирка на Plaza Real  – на този площад  уличните лампи с увити около основата им дракони също са дело на Барселонския архитект. Въпреки че са една от първите му работи, почеркът му вече си личи.

Иvichy_BCN за последно, нещо съвем обикновено  – купете си бутилка вода.  Най-новият дизайн на стъклената бутилка на Vichy Catalan е вдъхновен от Гауди. Доближете се до катедралата Саграда Фамилия и бързо ще усетите сходните елементи.

За по-издръжливите, ето и списъкът с топ –обектите на Гауди в Барселона:

Катедралата Sagrada Familia

Паркът Guell

Casa Batllo

Casa Milá/ La Pedrera

Също и по-малко известните:

Casa Vicens (в кв. Грасия)

Bodegas Guell  – намира се в  Гараф, точно до магистралата в посока Барселона. В момента е приютила действащ ресторант.

Кулата Bellesguard

На мен любима ми е била винаги и си остава La Pedrera – в екстериор и интериор. Освен стандартната обиколка на къщата, я препоръчвам силно и в летните нощи по време на Noches en la Pedrera. Топла нощ, прохладен вятър, осветените фигури в причудливи форми наоколо, допълнени с джаз на живо и чаша пенливо вино –  какво повече може да иска човек.

Славата на Гауди несправедливо оставя в сянка другите две къщи, които образуват триъгълника на Модернизма в района на Paseo de Gracia:

DSC_0987Каса Ametller – много красива, проектирана за дом на шоколадовия магнат Антони Аметлер. Макар и залепена за Каса Бальо на Гауди. Често е полупразна откъм посетители, а си струва да се види.

Casa Lleo Morera – позната като дом на фотографа от кубински произход Pau Audouard. Ъглова, в непосредствена близост до Бальо и Аметлер.

В последните две се организират DSC_0991много приятни прояви за деца. Но за деца над три години. Аз веднъж ги изненадах като се появих бодро-бодро с Дея, още само на година и половина и още в количка. Ясно беше, че търся повече забавления за мен самата, отколкото за нея. Както и да е, оказа се, че на децата под 3 им е рано за опознаване на Каталонския модернизъм, но ако вашите са поотраснали, предложенията са чудни.

 

bARTcelona

В Барселона е събрано много изкуство. Това придава колорит на града и привлича много арт души от целия свят.DSC_0951

За да се усети тази арт страна на Барселона, особено много помага местният Арт тикет, който включва достъп до 6 от най-добрите културни центрове, музеи и галерии  в града. DSC_0863

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) – Център за съвременна култура на Барселона

Fundació Antoni Tàpies – Сградата на фондация Антони Тапиес

Museu d’Art Contemporani de Barcelona – MACBA – Музей за съвременно изкуство на Барселона

Museu Nacional d’Art de Catalunya – Национален музей на изкуствата в Каталуня

Museu Picasso – Музей Пикасо

Fundació Joan Miró – Сградата на фондация Жоан Миро

Articket спестява опашките, дава достъп до всички тези музеи на половин цена и може да ползва в продължение на година.

Всяко едно от тези места е и арт център, в който се случват много интересни събития. При липса на време за обиколка – просто се отбийте в книжарниците им. Те  сами по себе си предлагат пълнокръвно арт преживяване.

Barcelona & Miró

Жуан Миро е сред емблематичните творци на сюреализма, вдъхновител е на съвременния авангард. Със своя уникален и лесно разпознаваем стил, той е гордост за Барселона.

Миро също оставя следи в родния си град, като най-голямата „следа“ в буквален и пореносен смисъл е 22 метровата скулптура „Жена и птица“, която се намира е в един от парковете на града.

Barcelona & Picasso

Като фен на Пикасо, почти при всяко идване в града, си подарявам малко време, за да разгледам експозициите в музея или да купя нещо от книжарницата.

При неговата продуктивност обаче, не остава и място за съмнение, че творчеството на Пикасо може да се намери и в самия град. Ето и няколко точки по темата, които открих миналата година, а признавам си, бях подминавала преди това:

DSC_1510Дизайнът на фриза на фасадата на Архитектурната колегия на Барселона е подарък от Пикасо. Сградата е на площада срещу Катедралата на града, минавала съм от там безброй пъти без да погледна нагоре, а фигурите там  са точно в стила на Пикасо, който харесвам най-много – майсторски щрихи,  които изглеждат толкова леки и по детски прости, че само четката на абсолютно завършен творец е способен да ги сътвори.

Кафене-ресторант  Els Quatre Gats – едва ли има по-изявено бохемско средище в града. Поместено в сграда в стила на каталанския модернизъм, кафенето бързо се превръща в средище на културните таланти от онова време (края на 19 в. и началото на 20 век) и в идеологичен център на барселонския артистичен авангард. На първите сбирки там присъстват Гауди, Албенис, Гранадос, както и едно току-що дошло в града  17-годишно момче с жив поглед – Пикасо, разбира се. Именно в този ресторант той прави първата си изложба и създава илюстрацията, която служи за корица на менюто на 4 Gats.

DSC_1488DSC_1484

DSC_1489

И не е вярно, че Уди Алън го е напълнил с американски туристи след филма си „Вики, Кристина, Барселона“ (то така си беше и преди това ;-)) Места обикновено има, атмосферата определено е автентична, а „храна се сервира по всяко време“. Това е така вече над 100 години, защото там държат на хубавата  храна. Който не вярва, може да изгледа това видео.

Препоръчвам в четвъртък вечер, когато има и джаз на живо, с предварителна резервация и спазен дрес-код: „Gentlemen –  Long pants, shirt with sleeves and closed shoes.  Ladies –  Elegant“.

DSC_1483

DSC_0856Освен всичко споменато не мога да пропусна и сградата на Caixa Forum. Културният център e поместен в бивша текстилна фабрика, изградена отново в стила на Каталoнския модернизъм. Сграда  – изложби – лекции – книжарница – програмата за деца или просто разходка по покривите, това също е едно от местата, в които често се отбивам.

 

И последно – разходка в квартала Борн – бохемският дух на Барселона е събран именно там.DSC_1711Tук слагам точка, за да продължа с

КУЛИНАРНА БАРСЕЛОНА

Предложенията в града са хиляди и безкрайно различни. Няма как да бъдат изчерпани, затова стрелям на посоки и то различни.

Тапас барове – навсякъде, на мен ми допадат тези в Борн, а за автентични могат да се считат всички,  които поднасят прословутия каталонски  Pa amb tomàquet на съставните му части – хляб, чесън, домати и зехтин. Простите неща обикновено са адски съвършени.

Шантаво – кулинарно: Предвид това, че бащата на молекулярната кухня  Феран Адрия е каталунец и световната слава отдавна го е застигнала, неговите и тези на семество Адрия ресторанти са сред must see. Tickets е най-прочутият им обект след вече неработещия легендарен El Bulli. Преди дни се разбра, че Tickets е включен в 50-те най-добри ресторанти е света, което означава, че получи нещо като Оскар на кулинарията. Ако до скоро трябваха поне два месеца напред, за да се направи резервация, предполагам вече ще са поне три.

Шик -кулинарно: ресторант Mаrtinez – идеално място както за следобедни коктейли с гледка към града и пристанището, така и за похапване. Специалитетът там е стриди с кава – отново простите, но съвършени удоволствия.

Бохо:  На самия връх на върха Монтжуик се крие едно от тайните местенца на града La Caseta de Migdia  В менюто няма много неща: за пиене – бира, за ядене – пиле на грил с кочан царевица и салата.  Всички маси са дървени и всичко е на открито, музиката пуска DJ, a гледката към морето е невероятна.

Здравословно:  Flax&Kale на Тереса Карлес. Намира се на ул. Tallers. Идеално е за брънч в неделя примерно или за освежаване с някое от студено пресованите смутита и сокове, с които Тереса изначално атакува пазара. От миналата година приемат гости и на терасата си на открито.DSC_1755

Нулев бюджет  и класика – обиколка на някои от пазарите – Бокерия е заема челна позиция сред най-колоритните пазари по света, поради което е нетърпимо пълна в летните месеци и през деня.  Друг не толкова известен от същата категория е Санта Катерина. И двата са изключително приятни за посещения сутрин.

Хотели:       

За мен  най-барселонският хотел е Casa Camper – перфектна локация, спокоен бар с гледка 360 на терасата, и  денонoщен free bar на разположение на гостите с напитки и леки неща за похапване. А и джапанките за гости са Camper. Е, как да  му устоиш!

Придвижване:

Въпреки че Барселона е рай за пешеходци и велосипедисти, истинското сливане с града е на скутер.DSC_1715

Може също да се пообиколи и с лек джогинг – след примера на Мадона, а тази пролет и на Зукенберг, които бяха хванати „в крачка“ от пресата,  тичането в града is the ultimate style.

Ами…това е! Програмата е за около две седмици, поне.

Повече за приятели и на място.DSC_1436

10X

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply