Blog, Испания

Моите места в Барселона (за туристи първо и второ ниво)

Докато все още се чувствам повече турист, отколкото местен обитател, бързам да споделя досегашните си впечатления от Барселона.  Защото споменът за всяко споменато тук място ми е мил, защото ми се ще да ги събера на едно място, а и защото често ме питат.

Вярвам, че това са едва първите ми стъпки в града и ги споделям с желанието и други да почувстват Барселона по начина, по който аз успях. Най-хубавото на тези списъци обаче е това, че всеки сам дописва своя собствен гайд. А в Барселона е лесно, защото #BarcelonaInspira  – истински и постоянно.

Маршрутът на Модернизма

В град, в който Модернизмът (каталонският) е с интензивно присъствие, Антони Гауди се нарежда начело като най-провокативният архитект за времето си, а и не само. Иновативните му решения са революционни, но са вдъхновени от нещо съвсем просто – гения на природата. Гауди е един от онези умове, които са направили света, в който живеем, едно  по-красиво място. Много по-красиво! Да погледнеш дори и за секунда през неговата призма е лукс. Има само един проблем – проектираните от него сгради, логично, са и най-посещеваните места в града. Хубавото е, че в хладните месеци тълпите почти ги няма… но пък на кой му се ходи в Барселона през зимата…Получава се затворен кръг затова издирих следите, които Гауди е оставил на най-достъпното място – в самия град. Решението също така е подходящо и за тези, които съвсем не могат да издържат туристически тълпи или пък искат да се докоснат до Гауди, но с нулев бюджет.

Barcelona & Gaudí

Разходка късно вечер по Paseo de Gracia – паважът в горната й част е по проект на Гауди и е може би най-популярното му неархитектурно творение. Шестоъгълни, монохромни, семпли и едноцветни, тези улични плочи улавят светлината в гънките на собственият си релеф и това им придава уникалност във всеки един момент от деня. В тях са вплетени различни символи, а уникалността на плочката я вади от улиците на Барселона и я поставя в МоМА, където е изложена като пример за един от първите продукти на индустриалния дизайн.

Спирка на Plaza Real  – на този площад  уличните лампи с увити около основата им дракони също са дело на Барселонския архитект. Въпреки че са една от първите му работи, почеркът му вече си личи.

И за последно, нещо съвем обикновено  – купете си бутилка вода.  Най-новият дизайн на стъклената бутилка на Vichy Catalan е вдъхновен от Гауди. Доближете се до катедралата Саграда Фамилия и бързо ще усетите сходните елементи.

Освен градското присъствие, ето и списъкът с топ обектите на Гауди в Барселона: Катедралата Sagrada FamiliaПаркът Guell, Casa Batllo, Casa Milá/ La Pedrera

Също и по-малко популярните: Casa Vicens (в кв. Грасия); Bodegas Guell  – намира се в  Гараф, точно до магистралата в посока Барселона, в момента е приютила действащ ресторант; Кулата Bellesguard.

На мен любима ми е била винаги и си остава La Pedrera – Casa Milá – в екстериор и интериор. Освен стандартната обиколка на къщата, я препоръчвам силно и в летните нощи по време на Noches en la Pedrera. Топла нощ, прохладен вятър, осветените фигури в причудливи форми наоколо, допълнени с джаз на живо и чаша пенливо вино –  какво повече може да иска човек.

Славата на Гауди несправедливо оставя в сянка другите две къщи, които образуват триъгълника на Модернизма в района на Paseo de Gracia:

DSC_0987

Casa Ametller – много красива, проектирана за дом на шоколадовия магнат Антони Аметлер. Макар и залепена за Каса Бальо на Гауди, често е полупразна откъм посетители, а си струва да се види.

DSC_0991

 

Casa Lleo Morera – позната като дом на фотографа от кубински произход Pau Audouard. Ъглова, в непосредствена близост до Бальо и Аметлер.

В последните две се организират много приятни прояви за деца, но за деца над три години. Аз веднъж ги изненадах като се появих бодро-бодро с Дея (само на година и половина и още в количка). Ясно беше, че търся повече забавления за мен самата, отколкото за нея. Както и да е, оказа се, че на децата под 3 им е рано за опознаване на Каталонския модернизъм, но ако вашите са поотраснали, предложенията са чудни.

bARTcelona

DSC_0863В Барселона е събрано толкоова много изкуство. Това придава уникален колорит на града и привлича много арт души от целия свят.

За да се усети тази арт страна на Барселона, особено много помага местният Арт тикет, който включва достъп до 6 от най-добрите културни центрове, музеи и галерии  в града: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) – Център за съвременна култура на Барселона, Fundació Antoni Tàpies – Сградата на фондация Антони Тапиес, Museu d’Art Contemporani de Barcelona – MACBA – Музей за съвременно изкуство на Барселона, Museu Nacional d’Art de Catalunya – Национален музей на изкуствата в Каталуня, Museu Picasso – Музей Пикасо, Fundació Joan Miró – Сградата на фондация Жоан Миро.

Articket спестява опашките, дава достъп до всички тези музеи на половин цена и може да ползва в продължение на година. Не е личен – може да го дадете на познат, за да разгледа местата, които вие сте пропуснали. И още – за човеци от 0 до 16 години е безплатен. Всяко едно от включените в него места е и арт център, в който се случват редица интересни събития. При липса на време за обиколка – просто се отбийте в книжарниците им. Те  сами по себе си предлагат пълнокръвно арт преживяване. Каквото и да се случи обаче, не ги пропускайте, наистина, малко доза арт в Барселона е силно препоръчителна – все пак това е една от креативните столици на света.DSC_0951

 

 

 

 

Извън музеите…

Barcelona & Miró

Жoан Миро е сред емблематичните творци на сюрреализма, вдъхновител е на съвременния авангард. Със своя уникален и лесно разпознаваем стил, той е гордост за Барселона.

Миро също оставя следи в родния си град, като най-голямата „следа“ в буквален и пореносен смисъл е 22 метровата скулптура „Жена и птица“, която се намира е в един от парковете на Барселона.

Barcelona & Picasso

Като фен на Пикасо, почти при всяко идване в града си подарявам малко време, за да разгледам експозициите в музея или да купя нещо от книжарницата.

При неговата продуктивност обаче, не остава и място за съмнение, че творчеството на Пикасо може да се намери и в самия град. Ето и няколко точки по темата, които открих миналата година, а признавам си, бях подминавала преди това:

Дизайнът на фриза на фасадата на Архитектурната колегия на Барселона е подарък за града от Пикасо. Сградата е на площада срещу Катедралата на града, минавала съм от там безброй пъти без да погледна нагоре, а фигурите там  са точно в стила на Пикасо, който харесвам най-много – майсторски щрихи,  които изглеждат толкова леки и по детски прости, че само четката на дете или на абсолютно завършен творец е способен да ги сътвори.

Кафене-ресторант  Els Quatre Gats – едва ли има по-изявено бохемско средище в града. Поместено в сграда в стила на каталанския модернизъм, кафенето бързо се превръща в средище на културните таланти от онова време (края на 19 в. и началото на 20 век) и в идеологичен център на барселонския артистичен авангард. На първите сбирки там присъстват Гауди, Албенис, Гранадос, както и едно току-що дошло в града  17-годишно момче с жив поглед – Пикасо, разбира се. Именно в този ресторант той прави първата си изложба и създава илюстрация, която служи за корица на менюто на 4 Gats. И не е вярно, че Уди Алън го е напълнил с американски туристи след филма си „Вики, Кристина, Барселона“, то така си беше и преди това. Места през деня обикновено има, атмосферата определено е автентична, а „храна се сервира по всяко време“. Това е така вече над 100 години, защото там държат на хубавата  храна. Който не вярва, може да изгледа това видеоПрепоръчвам в четвъртък вечер, когато има и джаз на живо, с предварителна резервация и спазен дрес-код: „Gentlemen –  Long pants, shirt with sleeves and closed shoes.  Ladies –  Elegant“.

 

БОРН

Разходката в квартала Борн включвам и до ден днешен за себе си във всеки удобен момент – бохемският дух на Барселона е събран именно там. Простото шляене из улиците е всичко, което ви трябва, за да усетите духа на квартала.
DSC_1711

КУЛИНАРНА БАРСЕЛОНА

Предложенията в града са хиляди и безкрайно различни. Няма как да бъдат изчерпани, затова стрелям на посоки и то различни.

Тапас барове – навсякъде, на мен ми допадат тези в Борн, а за автентични могат да се считат всички,  които поднасят прословутия каталонски  Pa amb tomàquet на съставните му части – хляб, чесън, домати и зехтин. Простите неща обикновено са адски съвършени.

Шантаво-кулинарно: Предвид това, че бащата на молекулярната кухня  Феран Адрия е каталунец и световната слава отдавна го е застигнала, неговите и тези на семество Адрия ресторанти са сред must see. Tickets е най-прочутият им обект след вече неработещия легендарен El Bulli. Преди дни се разбра, че Tickets е включен в 50-те най-добри ресторанти е света, което означава, че получи нещо като Оскар на кулинарията. Ако до скоро трябваха поне два месеца напред, за да се направи резервация, предполагам вече ще са поне три.

Шик-кулинарно: ресторант Mаrtinez – идеално място както за следобедни коктейли с гледка към града и пристанището, така и за похапване. Специалитетът там е стриди с кава – отново простите, но съвършени удоволствия.

Бохо:  На самия връх на върха Монтжуик се крие едно от тайните местенца на града La Caseta de Migdia  В менюто няма много неща: за пиене – бира, за ядене – пиле на грил с кочан царевица и салата.  Всички маси са дървени и всичко е на открито, музиката пуска DJ, a гледката към морето е невероятна.

Здравословно:  Flax&Kale на Тереса Карлес. Намира се на ул. Tallers. Идеално е за брънч в неделя примерно или за освежаване с някое от студено пресованите смутита и сокове, с които Тереса изначално атакува пазара. От миналата година приемат гости и на терасата си на открито.DSC_1755

Нулев бюджет  и класика – обиколка на пазарите. Бокерия заема челна позиция сред най-колоритните пазари по света, поради което е нетърпимо пълна в летните месеци и през деня.  Друг не толкова известен от същата категория е Санта Катерина. И двата са по-приятни за посещения сутрин.

Хотели      

За мен най-барселонският хотел е Casa Camper – перфектна локация, спокоен бар с гледка 360 на терасата, и  денонoщен free bar на разположение на гостите с напитки и леки неща за похапване. А и джапанките за гости са Camper. Е, как да  му устоиш!

Придвижване

От летището до града:

С метро (4,50 евро единичен билет, НО отделете си около половин час за търсене на изхода на метрото, още не мога да разбера защо всеки път като опитам се оказва толкова сложно, може и в мен да е проблемът), такси (20-30 евро, спокойно няма „копърки“ 🙂 ) или с Aerobus. Ползвам и трите според зависи, но за лежерно посещение тип – кацам, отивам в хотела и веднага се мятам в града, препоръчвам последния – Aerobus (5,90 евро, на всеки 5 минути и с добре обозначена спирка на самото летище).

В града:

Въпреки че Барселона е рай за пешеходци и велосипедисти, истинското сливане с града е на скутер.DSC_1715

А може да се пообиколи и с лек джогинг – след примера на Мадона, а тази пролет и на Зукенберг, които бяха хванати „в крачка“ от пресата,  тичането в града is the ultimate style.

Ами…това е! Програмата е за около две седмици, поне.

Повече за приятели и на място.DSC_1436

10X


П.С. Този текст написах набързо (и си личи) през 2016 г., но се оказа най-посещаваният пост в този блог.  От Articket Barcelona засекли редовен трафик към техния сайт, поради което през 2018 г. ме поканиха да включим линковете тук в affiliate програма. Приех я през 2019 г. 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply