Blog, Испания

Из Маршрута на модернизма в Барселона – Casa de les Punxes

От Casa de lеs Punxes разрбали, че съм фен на пенливото вино, терасите с гледка и Mодернизма в Барселонa и ме поканиха на новия им Ексклузивен тур, който предлагат от съвсем скоро и който завършва с чаша кава.

Тъй като мястото започва да е доста instagrammable, реших да приема поканата им и да дам тук някои препоръки за това как да извлечете максимална полза от обиколката на къщата преди да се озовете там при следващото си идване в Барселона.

Домакините обещават обиколка за петте сетива и наистина е така, но има някои подробности, които е важно да не пропуснете. Казвам го, защото аз самата не направих много от изброените по-долу неща при първото си посещение и преживяването ми се стори някак половинчато. За да не се окажете в подобна ситуация, ето препоръките от мен.

TIPS:

  • Вземете си аудиогайд! Така или иначе е включен в цената, а без него може да пропуснете много ценна информация за историята на къщата, семейството, за което тя е построена и за модернизма в Барселона изобщо.
  • Следвайте тура по начина, по който е изготвен от домакините. Не се шляйте самоцелно из стаите и терасата, аудиогайдът не просто ви води из къщата, той ви разкрива и цялата история около нея.
  • Като се качите на терасата, не бързайте да пиете вино и да се снимате, влезте във всяка една от емблематичните за къщата кули. Там са скрити редица предизвикателства за всички сетива, които не са за пропускане.
  • Само загатвам, за да не разваля изненадата – любителите на класическата музика ще се влюбят в тази къща.

Наистина смятам, че Casa de los Punxes е едно от местата, където може да се усети Барселона по един уникален и жив начин –  чрез елементите на Модернизма, черно-белите снимки на града от онова време, доближаването до живота на богатите индустриалци в началото на 20 век.  Екранизираната легенда за Сан Жорди пък е перлата в короната. Отделно частта от къщата отворена за посещения е реставрирана съвсем наскоро (2016 г.) и обновлението й е сред най-модерните за този вид забележителности, на които аз поне съм се попадала. Какво й липсва – автентично обзавеждане да кажем, каквото има в някои от къщите на Гауди; също не разбрах какво се случва с трите сестри, за които е построена, но може и да не съм изчела или изслушала съвсем всичко от обиколката. Пак да кажа обаче, в къщата има вплетени толкова много нови технологии, които помагат да се усети модернизма по един различен начин, че точно това я прави уникална.

И още нещо много важно (поне за мен) – обиколката е подходяща за деца, ето някои подробности, които ще направят посещението интересно и за тях.

TIPS FOR KIDS:

  • Пуснете ги да минат по сензорната пътека на първия етаж.
  • Не пропускайте залата, в която прожектират легендата за Сан Жорди.
  • Влезте във всички кули, качете децата и на вторите етажи.

И накрая, насладете се на гледката от терасата, а и на самата тераса. Фотогенична е, без съмнение.

Малко история за Casa de les Punxes:

През 1905 г. богатият каталонски индустриалец Бартоломеу Тарадас решава да построи къща за трите си сестри – Ангела, Жозефа и Роса. Дизайна възлага на своя приятел, архитекта Жосеп Пуч и Кадафал (Josep Puig i Cadafalch) – един от пионерите на каталонския модернизъм. Къщата се издига в центъра на града и за времето си е била една от най-величествените постройки в Барселона. Вдъхновена е от старите средновековни замъци, а като са я строили, в нея са вплели модернистични елементи по последна архитектурна мода в Барселона, а при строежа архитектът е взел и доста иновативни за времето си решения. Нестандартният шестъгълен парцел, на който Жосеп Пуч трябвало да издигне къщата, се превърнал в ефект, тъй като всеки ъгъл архитектът стилизирал и подчертал с остра кула на терасата – емблематичните „Puntxes”, които стават нарицателни за къщата сред хората в града. Впечатляващата сграда е една от емблематичните в Барселона и е ключ за разбирането на каталонския модернизъм.

Каса де лас Пунчас или Каса Тарадас в момента е частна собственост, част от помещенията й са отдадени под наем на различни офиси. Едно от крилата на сградата, принадлежащо на семейството на една от сестрите Тарадас, е напълно реновирана през 2016 година от архитект Жаума Фалгера.

Instagram: @meglenamisheva

Сградата винаги е била сред посещаваните точки в града заради интересната си фасада, а откакто може да се разгледана и отвътре, Каса де лас Пунчас става неизменна част от Маршрута на Модернизма в Барселона.

Ако някой, който прочете това тук, се отбие в Casa de lеs Punxes, ще се радвам на обратна връзка.

* Запазете Ексклузивен тур + чаша кава ТУК.

* Публикацията е по покана на Casa de les Punxes.

Oще снимки в instagram: @meglenamisheva.

10X

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply