Blog, Кухня

Студените супи през лятото: Тиквички с мента

При изобилието на зеленчуци в разгара на лятото, готвенето у нас е сведено до минимум. Залагам на салати и студени (ензимни) супи.

При приготвянето на супите предпочитам термичната обработка на съставките да е сведена до минимум, а когато е възможно я избягвам изцяло. Вярвам, че това най-добре запазва полезните съставки в зеленчуците. Старая се също консумацията на супите, а и храната по принцип, да е веднага след приготвянето им (пак заради ензимите).

Рецептата от снимката е приготвена без никаква допълнителна вода. Това пък е заради една теория, която наскоро срещнах и според която разреждането на плодовете и зеленчуците не е особено полезно (предизвиква ферментации и ред други беди). 🙂

Вариантите за студени супи са хиляди. Тук споделям една много свежа, лесна и бърза рецепта, която в последните седмици приготвям в различни интерпретации. Основна съставка винаги са тиквичките.

Продукти:

3-4 тиквички
½ кг. карфиол
индийско орехче
сол
мента

Приготвяне:

Тиквичките се обелват и нарязват на колелца. Карфиолът се накъсва на розички. Приготвят се за няколко минути на пара, само за да омекнат. Добавят се индийското орехче, сол и мента на вкус. Всичко се пасира. Украсява се с мента по желание.

Супата се поднася се студена.

Допълнения: Карфиолът може да бъде заменен с картофи или премахнат като съставка. Ментата придава много свеж вкус, но ако нямам под ръка, я земеням с копър.

10Х

 

© Всички права запазени.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply