Blog, България

Градски потайности#05

Малките 5 

Тази е най-скритата от всичките ми потайности досега. Това обаче е така само по една причина – мястото е съвсем ново. Сигурна съм, че скоро много хора ще узнаят за него, а късметлиите (като мен) дори ще са си намерили място в Малките 5.

А какво точно е Малките 5?  – Споделено работно пространство? Хм, това определение е твърде бездушно в случая. Бих добавила апартамент в центъра на София с високи тавани, бели стени, старо дюшеме, куфар с книги + маса-бюро, направена лично и ръчно от Ясен (единият човек, който стои зад идеята) и още куп очарователни детайли, занесени там от Цвета (другия съосновател на мястото).

И все пак, Цвета, какво е Малките 5?
Идеята ни беше да съберем фрийлансъри от различни области, така че когато станеш от лаптопа и се разходиш из другите стаи – да видиш нещо съвсем различно и да излезеш, поне за малко, от собствения си филм. Мисля, че споделено пространство е най-близо до истината, но не изчерпва идеята, с която го замислихме, а и звучи някак тъпо. Не е и коуъркинг, поне не в смисъла на отворени пространства, стартъпи и т.н.
Малките 5 са по-различни и защото са малки, което е супер, защото хората остават анонимни, когато са в големи групи. Преди работих като копирайтър и в тази професия има нещо като правило – всеки брейнсторминг над 10 човека престава да е ефективен. При нас обстановката е доста по-одомашнена и много често хората си обсъждат един с друг деня, протестите, задръстванията сутрин или какво кафе да си вземем, за да са доволни всички.
Как го виждаш след една година?
Имаме прекалено много идеи и не знам кои от тях ще успеем да осъществим. Бихме искали да правим различни уъркшопове – за писане, засаждане, шиене и какво ли още не. Замисляме и различни вечери с готвене и прожекции на късометражно кино. Ще ми се да има и литературни четения, представяния, pop up изложби и т.н. Като цяло сме отворени за всякакви предложения.
На мен ми се върти в главата и една инициатива – да я наречем “Гост артисти” засега. Идеята е да каним различни талантливи хора, които да работят в Малките 5 за определено време. По този начин ще се запознаваме и с нови, външни хора. И да се надяваме, че от цялата тази лудница ще се родят и нови идеи и проекти.

A за мен Малките 5 са спокойствие, глътка свеж въздух и въпреки че отивам там, за да отметна малко работа, това всъщност е моето място за почивка и вдъхновение.

001 01 1 2 3 4 5 6 7 8collage1 9 9-1 10DSC_6868 11 12 13collage2 14 14-1 15 16 17 18 19

10X

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply