Still Life with Cherries 1943 Centre Pompidou, Paris (in deposit at the Musée d'Art moderne et contemporain de Saint Étienne Métropole) Photography: Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist. RMN-Grand Palais / Jacques Faujour AM 2732 P © Succession Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2018
Blog, Journal

Кухнята на Пикасо

Днес, 25 май 2018 г., Музеят Пикасо в Барселона отваря врати за дългоочакваната изложба „Кухнята на Пикасо“, която ще приема посетители до края на септември. Паралелна програма със събития ще залее града, включени са лекции, поетични чeтения, вечéри, ателиета за деца.

Ricard Opisso Interior of the Quatre Gats 1900 Charcoal, ink and pencil on paper 41.9 × 49.1 cm Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona AHCB18162 © Succession Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2018

Основната ос на изложбата е кухнята в най-широкия смисъл на думата. Това е тема, която неизменно присъства в творчеството на Пикасо, но за пръв път я виждаме подредена и обединена по този начин. Близо 200 са включените творби, които са събрани от различни музеи, институции и частни колекции от различни точки на света. Изложбата „Кухнята на Пикасо“ в музея в Барселона е подредена в 9 зали, които хронолично проследяват творческия и жизнен път на Пикасо през призмата на кухнята в неговото творчество.

Ще открием ресторантите, които белязват творческия път на твореца – от средището на каталанския авангард Els Quatre Gats в Барселона до Lapin Agile в Монмартр, който събира бохемите на епохата и групата съмишленици на Пикасо. В този смисъл изложбата представя митичните ресторанти в живота на художника, като например известния Le Catalan, разположен недалеч от ателието му на улица Гран Агустин, в който Пикасо редовно се е срещал с приятелите си по време на немската окупация.

Still Life with Cherries 1943 Centre Pompidou, Paris (in deposit at the Musée d’Art moderne et contemporain de Saint Étienne Métropole) Photography: Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist. RMN-Grand Palais / Jacques Faujour AM 2732 P © Succession Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2018

Кухненската посуда и продуктите за готвене са в основата на много натюрморти. От весело и пъстро естетическо представяне до метафора на нищетата и страха по време на окупацията, тези картини следват импулса на твореца и го поставят в историческия му контекст. В изложбата можем да видим доматена яхния от масата на ателието му в Барселона или задушени морски дарове, които Жаклин е приготвила за него.

Press Conference Picasso’s Kitchen 23/05/2018 Museu Picasso, Barcelona. Photography: Miquel Coll.

Кулинарни препратки в поетическите и театрални опити на Пикасо. Кухнята и храната са нещо като център, около който гравитира чувствителността на автора. „Той често рисува на кухненската маса, сглобява скулптори от посудата, вихри въображението си без ограничения, експериментира в различни жанрове. Ароматите в кухнята пък го пренасят в Испания и му напомнят за родината в периода, в който той е далеч от нея, те имат специфична носталгична стойност за Пикасо“, каза на специалната обиколка за журналисти вчера Клостре Планас, един от кураторите на изложбата.

Изложбата е част от мащабния проект «Picasso-Méditerranée», инициатива на Музея Пикасо в Париж, който включва поредица от международни културни събития, започнали през пролетта на 2017 година и които ще продължат до пролетта 2019 година. Над 60 институции работят по програмата, а всички събития включени в нея са част от едно културно преживяване без прецеденти.

Press Conference Picasso’s Kitchen 23/05/2018 Museu Picasso, Barcelona. Photography: Miquel Coll.

Със специално участие в изложбата в Барселона се включва и създателят на молекулярната кухня Феран Адриа, който представя историята на „сапиенса“ в едно илюстровано издание на  Bullipedia. Илюстрациите са лично негови произведения, а музеят му отделя новата зала за съвременно изкуство Маури, в която Адриа предизвиква размисъл за смисъла на готвенето като креативен процес, задава въпроси и оставя отговорите за посетителите. „Не, не искаме да сравняваме Феран Адриа с Пикасо, а да предизвикаме диалог между двама творци, между двама създатели“ каза на прес-конференцията вчера Еманюел Гигон, директор на Музея Пикасо в Барселона.

Каталогът на изложбата е илюстровано издание от 300 страници, в което са публикувани текстове на кураторите, както и на хората, работили по изложбата. Той ще бъде пуснат в продажба в книжарницата на музея Пикасо.

****

Заглавна снимка: 

Picasso in La Californie making Bullfight and Fish (verso: Faces)
Cannes, April 1957
Modern digital copy by inkjet
50 x 60 cm
David Douglas Duncan’s Archive
David Douglas Duncan Arxiu Museu Picasso de Barcelona
FDDD/9/84 Photo
Arxiu Museu Picasso, Barcelona
© Succesión Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2018

****

Статията е публикувана в „Капитал“ #23, 8-14.VI.2018 г.

Снимките и текстът са обект на авторско право и могат да бъдат използвани само във връзка с изложбата „Кухнята на Пикасо“. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply