Blog, Деца

ФЕИТЕ НА БРЕМЕННОСТТА

Хармонията по време на бременност е…толкова желана, но понякога толкова трудна за постигане!  Има хора, които посвещават работата си и концентрират усилията си, за да помогнат на жената именно в този период. Това не е лека задача, да работиш с бременна жена си е предизвикателство предвид всичките й хормонални промени, смяна на настроенията, топли вълни, лоши погледи и какво ли още не. Удовлетворението им със сигурност е голямо, защото ползите от тази работа са не само за майката, но и за бебето. Аз стигнах до моите феи по различни пътища и много искам да им благодаря, защото те наистина внесоха хармония в живота ми по време на тези толкова специален период. Използвам това място, за да го направя.

ТЯЛО

На първо място е Рени. Тя прави най-хубавите масажи на света! Вълшебни моменти ми е подарила и при двете ми бременности. Умее да отгатва от какво имаш нужда без много да й се обясняваш – изравя тибетски купи, звънчета, камъни, съчетава масажите с рейки, Боуен, аромати и изобщо каквото предусети, че ще е най-подходящо за тялото ти, а съответно и за духа на човека, попаднал в нейни ръце.  За малко да се размина с нея, защото първият път я чаках цели 40 минути!!, а това е немислимо за човек,излизащ от френетичния работен ритъм на корпоративния свят.

Рени е Ирена, тя е част от йога-студио Янтра, работи предимно с бременни, освен масажите, тя води там и йога за бременни, също така е сертифицирана дула, Боуен терапевт и какво ли още не. Графикът й е отчайващо запълнен, но чакането си струва.

От нея ще запазя „розовите пашкули със златни светулчици“.  Винаги ще се усмихвам при спомена за тази й техника, с която тя се опитваше да успокои напрегното ми АЗ при първата ми бременност и с които oбгръщах бебето в мен. От насмешката и недовериeто в гласа на бащата се стигна до – „Абе ти на това бебе май не му правиш от розовите пашкули на Дея, я се заеми“. Те всъщност са онова спокойствие, вътрешна усмивка и блаженство, които те обземат като притихнеш насаме с корема или бебето в ръце и имаш усещането, че се разтапяш.

ДУХ

Пак в Янтра се запознах с Роси. В началото на първата ми бременност  търсех йога за бременни, за да облекча засилващите се болки в гърба ми. Мислейки че отивам на такъв час, се оказах на курс за бременни, който тя води. Останах до края и изкарах целия курс.  Безкрайно щастлива, че го направих. Беше едно много мъдро пренатално преживяване, съчетано с йога и умерена доза себепознание. Много ми харесваа нейният подход, защото се базира на познанията й по традиционната западна психология, съчетани с дълбоката мъдрост на Изтока, която тя от години изучава.

Роси е Росица Божкова, тя е създател на йога-студио Янтра. Води йога, прави семейни констелации и регресии…Голяма част от своите познания и личен опит събира в курса за бременни, на който аз попаднах и който тя от години води в Янтра. Скоро ще публикува и книга по темата – без да съм я чела, я препоръчвам горещо.

От Роси запазих един безценен диск с медитация. Прекалено съм нетърпелива и така и не се научих да медитирам сама, но този диск ме потапя в спокойствие и мигновенно връща силите ми. Така Роси индиректно ме спаси от недоспиването по време на втората бременност, както и от тревогата, свързана с преместването в познатата, но и чужда Испания.

ХРАНЕНЕ

През годините съм минала през какви ли не хранителни режими, а килограмите ми са варирали от 48 до 58. Личната ми библиотека прелива от книги по темата. На принципа опит-грешкавсе пак открих най-добрия за мен начин хранене, който е съчетание от всичко, което съм опитала и което съм установила, че ми се отразява добре. Това не ми попречи през първата ми бременност да кача близо 20 килограма! Борих се със свалянето на близо 10 около година след раждането. За това реших за втората бременност да се доверя на професионалист, който да ми помогне да запазя човешки външен вид и успоредно с това да направя най-доброто и за бебето. Избрах Маги. Тя съумя да разбере какво точно зная и вече съм опитала в света на нутриционистиката и без губене на излишно време добави точно тези парченца, които ми липсваха в пъзела.

Маги е Маги Пашова. Мисля, че тя няма нужда от представяне. 

От нея ще запомня ЧАЯ. Смес от различни билки – коприва, цветове от роза, малинови листа и други, които чинно приготвях ежедневно и бях убедена, че тази вълшебна течност влива живителни сили в мен. Предвидливо се запасих с нужното количество билки и ги домъкнах до Испания. Убедена съм, че ЧАЯТ ме предпази от много вредни посягания към изкушенията наоколо, както и ми помогна да не се чувствам като ходещ танк на финала. Дали само той е в основата на добрата ми форма е трудно да се каже разбира се, но факт е, че качих минималните килограм и ги свалих още в първата седмица след раждането. Да изглеждаш човешки още в първия месец си е супер! А останалите ползи от разумния начин на хранене са ясни за всички.

Не само изброените неща – самото общуване с Рени, Роси и Маги страшно много ми липсваше в последните месеци на бременността, които изкарах в Барселона. Липсва ми и сега. Затова силно ги препоръчвам на всички, които имат нужда от ФЕИ за бременни и са някъде около София.

Намасте  नमस्ते

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply