Изкуство за деца

Проектът

Целта на проекта CULTURADAS POP-UP е да доближи изкуство от музеите, галериите, улиците и училищата на Испания до публиката в България. Затова Меглена Мишева събирa на едно място големи и влиятелни творци от световна величина като Жоан Миро, Жоан Броса и Хавиер Марискал и ги съчетвава с млади художници от съвременна Испания, които са част от селекцията на “Плом” – първата галерия за деца в Испания и “Контемпоранеа ” – платформа за съвременно изкуство от Испания.

Представеното от проекта изкуство ще е под фóрмата на: факсимилета, принтове в паспарту, книги с илюстрации, видео-презентации, семейни игри – пъзел и куб с 9 картини на Мирó, но също и оригинални произведения на изкуството на съвременни автори, които ще бъдат подбрани съвместно с Галерия Плом и Контемпоранеа.

Творчеството на всички автори е специално селектирано за този проект от Меглена Мишева, за да бъде то интересно не само за възрастни, но и за деца и тийнейджъри. Така включеният в проекта арт-материал е за публика без никакви ограничения във възрастта.

Проектът смело излиза от формáта “изложба”, тъй като всеки един от представените художници обитава не само галериите и музеите в Испания, но и свободно живее в градската среда. Произведенията на Мирó, Броса и Марискал могат да бъдат открити на много места в Испания и Барселона, техни скулптури са част от градския пейзаж, а изкуството им е част от ежедневието на местните. Проектът “Culturadas pop-up” ще се опита да пренесе тяхното творчество в България и да му даде кратък, но интензивен живот.

Желанието на “Културадас” е посетителите да могат да видят, но също така и да вземат вкъщи изложеното, да пренесат в ежедневието си истинските цветове на Жоан Миро, визуалната поезия на Жоан Броса, да се потопят в средиземноморския пейзаж на Хавиер Марискал.

Повече за проекта.

Защо:
Да провокира диалог на тема мястото на изкуството в света на децата и възрастните.

Как:
Идеята на проекта Пътуваща галерия Културадас е да се появява на различни места, с променливо съдържание и формат, но винаги с една и съща цел – да запознае децата със света на изкуството, с големите имена от световната култура, да стимулира въображението и да поощри креативността им, а по този начин да повиши и самочувствието им.

С кой ви запознава „Културадас“:
Жоан Мирo / Хуан Миро (1893 – 1983) – един от най-значимите представители на сюрреализма. Картините на Жоан Миро се отличават с въздействащи ярки цветове и абстрактни форми.
В училищата в Испания децата опознават творчеството на Жоан Миро от първите години в детската градина.
Селекцията в Галерията е подходяща за всички на възраст 2+.

Жоан Броса (1919 -1998) – личен приятел на Жоан Миро и Антони Тапиес, Броса твори в пресечната точка на различни изразителни жанрове като поезия, изобразително изкуство, театър, музика, кино. Всички те се преплитат и сливат, за да дадат началото на едно многопластово творчество. Броса, който счита себе си единствено за поет, вади поезията от традиционните й форми, за да я настани в градската среда, за да оживи сцената, пише посредством предмети и предизвиква с образи. В училищата се запознават с неговата визуална поезия посредством ателиета и различни маршрути, които Фондация Жоан Броса организира в Барселона.
Селекцията в Галерията е подходяща за всички на възраст 10 +.

Хавиер Марискал (1950) – съвременна легенда и мултидициплинарен творец, превъзходен дизайнер и майстор на цветовете, Марискал е артист без ограничения. Изкачва се на върха на световния креативен елит със създаването на персонажа Коби, талисман на Олимпийските игри в Барселона през 1992 г. Следват корици за списания (вкл. New Yorker), множество колаборации с различни испански и световни брандове (напр. Camper и Nanimarquina), разработва собствена линия интериорни мебели, заема се и с дизайна на Gran Hotel Domine в Билбао, петзвездният хотел, разположен точно срещу Музея Гугенхайм.
Заедно с Фернандо Труеба е режисьор на филма ЧИКО И РИТА (2010 г.), анимационен филм, ситуиран в Хавана през 40-те години. Една история за любовта между кубински пианист, станал известен в джаз средите и кубинска певица с очарователен глас. Музиката е на Бебо Валдес. Илюстрациите на филма са на Хавиер Марискал. Филмът има номинация за Оскар за „Най-добър анимационен филм за 2012 г.“ и множество други награди.
Селекцията от Хавриер Марискал в Галерията е подходяща за всички на възраст 3+.

Галерия Плом – първата галерия за съвременно изкуство за деца в Испания отваря врати в Барселона през 2013 г. Въз основа на опита си от работа с деца, собственичката на галерията разработва оригинална серия плакати, tote bag чанти и аксесоари в колаборация с няколко успешни художника от Испания, за да направи изкуството им по-достъпно за публиката. Предизвиква голям интерес сред семействата с тази линия, влиза в много детски стаи, a един от любимите образи на всички се оказва черно-белият „Мики “ от Вал Карсунке, който пък става корица на френското списание Milk, специализирано издание за мода за деца.
Селекцията е подходяща за всички на възраст 0 +.

Контемпоранеа – платформа за съвременно изкуство от Испания на куратора Марио Мартин Пареха. Организира различни изложби и събития по света от 1996 година насам. Вярва в новите начини за продуциране на изкуството и модерните пътища на творческо сътрудничество. В България Контемпоранеа е позната с изложбата „Графика“ и с представянето на базирания в Берлин художник Антон Унай, който съвместно с Институт Сервантес организира уъркшоп за съвременно градско изкуство за студенти от Националната художествена академия (през 2012 година).
Селекцията в Галерия Културадас е подходяща за всички на възраст 14 +.

Ще може ли да се купува:
Да, по-голяма част от изложените неща в Галерията ще могат и да се закупят.

Кой организира?
Меглена Мишева,  фондация „Културадас“
С помощта на Институт Сервантес-София.

***

Това лято проектът ще направи две спирки в София и една в Барселона.

Pop-up #1:

Представяне и щанд в София – 23 юни в рамките на Деня на испанския език. 11.00 ч.
На щанда можете да намерите:
от ЖОАН МИРО
Принтове в паспарту на картини на Жоан Миро
„Миронините“ – книга за деца 3+,
семейни игри: пъзел-картина и куб, който съдържа 9 картини на големия художник-сюрреалист

 

 

 

от Галерия ПЛОМ
оригинална серия плакати и аксесоари, продукт на специално сътрудничество между Плом и творци от съвременна Испания. Последните бройки от този лимитиран тираж са запазени от Галерия Плом специално за „Културадас“ и Деня на испанския език.

 

 

Анонс на събитията за галерията през септември.

Pop-up #2:
Представяне в Барселона
Среща разговор и обмен на идеи. В рамките на Montoya talks – Pasaje Montoya, 3 юли, 2018 г, 19.00 ч. Само с предварителна резервация: meglenamisheva@gmail.com

CULTURADAS POP-UP #3
от 20 до 30 септември, в Институт Сервантес-София.

Паралелна програма на Галерията през септември:
Прожекция
„Чико и Рита“ 2010 г. Режисьори: Тоно Ерандо, Фернандо Труеба, Хавиер Марискал
Сценарист: Игнасио Мартинес де Писон
Музика: Бебо Валдес, Номинация за Оскар 2012 г. (за най-добър анимационен филм)
Награда от Европейски филмови награди 2011 г. (най-добър анимационен филм)
Награда Гоя 2011 г.
Ателиета на тема: Творчеството на Жоан Миро, визуалната поезия на Жоан Броса

Други.

***

Следете за програмата, интервюта с Хавиер Марискал, Марта Цимерман от Галерия Плом и други новини около проекта на:

www.culturadas.com
Инстаграм: www.instagram.com/insta_culturadas/
Facebook: www.facebook.com/Culturadasblog

@insta_culturadas
#culturadaspopup

За контакт: meglenamisheva@gmail.com

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 коментара

 • Reply Нашата испаноезична фиеста 2018! – Фондация Европа и светът юни 24, 2018 at 5:59 am

  […] на Меглена Мишева от Фондация Културадас – „Пътуваща галерия с изкуство от Испания“. Целта му е да доближи изкуство от  испанските музеи, […]

  • Reply Меглена юни 26, 2018 at 9:20 am

   Благодаря ви! Ще ви очаквам и на срещата с журналисти през септември.
   Поздрави,
   Меглена

  Leave a Reply