Blog, Испания

Сан Себастиан – перли и раковини

Ако в Мадрид препоръчвам кецове и обувки с токчета, то за разходка в елегантния Сан Себастиан ви съветвам да си сложите перли.  Така ще се почувствате като част от местните, които всеки ден с неповторим финес показват перли, коприна и кашмир по крайбрежния булевард. Усещането за неделна разходка из неземно красивия залив La Concha в Доностия е ежедневие. Concha в превод означава Раковина и носи това име заради формата на залива, който е един от най-живописните в света. Златната Раковина пък е най-високото отличие на кино-фестивала „Сан Себастиан“. С две думи в този град всичко се случва около плажа. Той притежава характера на океан, но е поуспокоен заради дълбочината на врязване в брега. В резултат на това  приливите и отливите са интересно явление, защото променят облика на пясъчната ивица ежеминутно. Така сутрин тя може да е над километър широка, а преди залез да намалее до 10-тина метра. Хората са свикнали и придърпват периодично хавлии или столчета, за да бягат от водата. Толкова им е присъщо това движение, че дори не изпускат книга от ръка, но туристите имат нужда от време, докато осъзнаят какво точно се случва.

За красотата на природата там бях предварително информирана, признавам си обаче, че вродената елегантност на баските ме свари неподготвена. Сигурно несъзнателно мислех, че ще видя подозрителни, брадясали типове на всеки ъгъл. Заради ЕТА много хора очакват баските да се слеят с представата им за терористи. Всъщност контрастът с този подсъзнателно изграден образ допълнително подчертава  изтънченото излъчване на местните.

Освен хората, изящен и самият Сан Себастиан. Емблематичните бели перила,  дело на Juan Rafael Alday, обрамчват целия залив и са неизменен спътник в разходките покрай морето. Те са само част от елементите в града, които навяват носталгия по Бел епок и Ар нуво.  За това допринасят и аристократичната сграда на казиното, както и хотелът „Мария Кристина“ – домакин на бляскавите партита, свързани с откриването и установяването на кино-фестивала  „Сан Себастиан“  като ежегоден и като един от най-престижните в света.  И до сега звездите отсядат в този хотел, разказват градските легенди. Те казват и че почти всички знаменитости се хранят при Арзак –  един от първите, получил кулинарно отличие от Мишлен в града. В момента ресторантът му заема почетно място в топ 50 на най-добрите в света.  След Арзак звездите, гарантиращи изтънчена кухня,  обсипали Доностия  и сега това е градът в Испания с най-много такива отличия средно на глава от населението. Сред изтъкнатите имена се нареждат и Berasategui, Subijana, Arguiñano и Arginzoniz. Имената им са трудни за запомняне, но тъй като всички те са повече приятели отколкото конкуренти, са измислили интересно разрешение на този проблем. Ако попаднеш в някой от ресторантите им, където без резервация маса трудно се намира, те не те отпращат, а любезно те упътват към най-близкото място, поместено в кулинарния гид. Там е силно вероятно отново да ти се случи същото и така нататък.  В крайна сметка ги обикаляш всички, запознаваш се лично с най-бележитите chefs в Страната на баските, а ако имаш късмет накрая може и да опиташ от най-вкусната храна в Испания. След такава обиколка апетитът е така изострен, че безумните цени вече не ти правят лошо впечатление.

В случай че не държите на вечеря със звезди – холивудски или мишленски, може да се докоснете до автентичното очарование на града.  Разходете се из тесните улички на стария град и хапнете на крак. За целта ви чакат барове, отрупани с pintxos – изкусителната кулинарна баска гордост, заляла цяла Испания. Това са малки хапки хляб, отрупани с вкусотии. Понякога са и без хляб. Всеки собственик предлага огромно авторско изобилие от тях. Полейте ги със сидра – пенливото ябълково вино, с чието производство районът се занимава от векове.  Така ще ви е най-баско.

П.С. Мога да добавя и че улиците на Сан Себастиан сами по себе си са културна сцена, на която постоянно се провеждат фестивали, кинопрожекции, пърформънси, експозиции и какво ли още не. Ако всичко това все още не ви е изкушило да посетите града, имайте предвид че Сан Себастиан ще е Eвропейска столица на културата през 2016 година. Сиигурна съм, че Доностия ще има с какво да ни изненада. Много бих искала да съм там догодина, за да видя града, отново.

Follow Meglena’s board travel on Pinterest.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply