Blog, Journal

Ден на книгата и Сан Жорди

23 април е много специален ден в Барселона и Каталуния. Празник, на който почти всички носят книга и червена роза. Роза, защото така местните почитат легендата за Сан Жорди – благороден рицар, който спасил любимата принцеса точно в момента, в който щяла да бъде принесена в жертва на злия дракон от Монблан (Тарагона). На бял кон и с безпощаден меч, смелият мъж убил дракона, а от локвата с кръв на чудовището пораснал храст с невероятно красиви червени рози. Сан Жорди взел една от тях и я подарил на любимата си. Легендата е увековечена от самия Гауди, който я вплита в част от архитектурните елементи на Каса Батийо (Casa Batllo). Драконът оживява на покрива на сградата като цветните керамични плочи пресъздават люспестия му гръб, а кулата с четиривръх кръст е триумфалният меч на Сан Жорди. Както във всяка легенда за любов, така и тук ролята на принцесата е важна и главна, затова Гауди ѝ посвещава кокетното балконче на последния етаж – същото, от което хиляди туристи си правят снимки за спомен. Няма как този ден да не е празничен за Каса Батийо, ето защо къщата го посреща всяка година, облечена в рози.

На 23 април местните отбелязват и по-младия празник – Световния ден на книгата, обявен като такъв от Юнеско през 1995 година.

В Каталуния хората не просто обичат литературата и изкуството, те са част от живота им, затова освен любовта между хората, те празнуват днес и любовта към културата.

Текстът е написан за АртАкция

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply