Blog, Journal

Ръководство за разпознаване на истинския ирландец

В Ирландия живеят малко  над 4 милиона души, но ирландците извън границите на страната наброяват 70 милиона.  Кой ирландец е истински и що за човек е той? Ето няколко белега, по които можете да го разпознаете.

 1/ Усмихнат е, приятен, разговорлив, закачлив, с чувство за хумор.

2/ Все още тайничко вярва, че да имаш тен е здравословно.

3/ Гледа прогнозата за времето, само ако водещата има хубави крака.

4/ Никога не се е напивал, но често е бил полумъртъв, разбит, размазан; силно вероятно е снощи да се е отсякъл, отрязал, разцепил.

5/ В тази връзка много добре знае какво точно означава to call sick (да звъннеш сутринта в службата и да кажеш, че си болен).  Шефът му би го посъветвал да отиде на доктор, само ако е чужденец.

6/ Ако леко го заболи зъб, веднага си записва час за зъболекар – за да го извади.

7/ На въпроса „Как си“ има само един отговор – Not bad at all. Това може да означава, че е на прага на смъртта или че е спечелил от лотарията. Всичко зависи от интонацията.

8/ Задължително има своя лична история за среща/запознанство/засичане в бар/разговор с Боно от U2.

9/ Ще те въведе в дебрите на английския език и ще ти каже, че всъщност „you“ има множествено число и то не само в една, а в много форми като напр.  youse, ye, yiz, yizzer, yousuns или you goys, a може и да е супер -множествено – yousers,  youse-all.

10/ Безпогрешно различава протестанти от католици – протестантите са слаби, а католиците дебели. Ако дебелакът на съседната маса му каже, че е протестант – не му вярва, нещо се е объркал.

11/ Има доказателства, че Оскар Уайлд е тренирал… бокс!

12/ Знае защо най-известните цитати на Джеймс Джойс са от първите глави на „Одисей“ – просто малко хора са прехвърлили  100-ната страница от книгата.

13/ Не слага костюм на леприкон; не яде телешко, захранено с царевица*; не сади зелен боб; не пие нищо зелено, още по-малко зелена бира.

14/ На 17-ти март не пожелава на никой Happy St Pat‘s,  St Patty´s или пък St Paddy´s Day. Ако прави нещо от изброеното в последните две точки, поискайте да видите паспорта му, там е силно вероятно да пише United States of America.


*Телешкото в Ирландия е национална гордост, защото е от пасищни телета и това влияе изключително положително на качеството на месото. Стековете присъстват в менюто на ирландците, като дори могат да са част от закуската.

**Това ръководство се основава на личните ми разговори и впечатления от посещението ми в Дъблин, пъб-тура на писателите (Literary pub crawl) и статии от вчерашния брой на The Irish Times (16/03/2015).

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply