Blog, Кухня

Испанска тортиля

Тортиля-та е сред най-лесните испански рецепти. Въпреки това всяка домакиня се счита за кулинарен гуру в приготвянето й. Оригиналната рецепта има хиляди интерпретации – добавят се тиквички, чушки, скариди и т.н. Подходяща е за закуска, обяд и вечеря, за лято и зима. Комбинира се добре със сирене, хамон или зеленчуци, върви с вино и бира. За това присъства на масата на всяко испанско семейство. Може да я открием и в не един испански филм, със сигурност Педро Алмодовар й обръща специално внимание. Във филма му „Volver“ виждаме с каква лекота я приготвя Пенелопе Крус. Така испанската тортиля, казват, й помогнала да спечели първата си номинация за Оскар.
И така, дами и господа, за мен е удоволствие да ви представя ТОРТИЛЯ-та.

За 4 порции

5 средни картофа
6 яйца
1 глава лук
зехтин
сол

Картофите се обелват и нарязват на шайби. Лукът се нарязва на полумесеци.

В тиган с обилно количество зехтин (!) се слагат първо лукът, а след това и картофите. Добавя се сол на вкус. Бърка се внимателно, за да не залепват продуктите. След като картофите и лука са готови, се отцеждат много хубаво от мазнината(!), може да се ползва и кухненска хартия за попиване.

В отделна купа яйцата (формулата е брой на картофите+1 !)се разбиват с вилица (да не е с миксер!) и се добавя сол на вкус. Изцедените от мазнина продукти се смесват с яйцата и всичко хубаво се разбърква.

В горещия отново тиган със съвсем малко зехтин на дъното (!) се изсипва готовата смес и се пържи първоначално на висока температура, а след това на по-ниска. Когато по ръбовете яйцето изглежда готово, тортиля-та се обръща с помощна на голяма, плоска чиния (!). С шпатула се прибират крайчетата, за да придобие хубава форма. След около 2 минути тортиля-та е готова.

Сервира се топла или студена. Като порция с гарнитура, в сандвич, като пинчо или тапа.

Аз я предпочитам с чаша червено вино и хамон.


Моята тайна в кухнята: Предпочитам да използвам калиева сол, което значи 66% съдържание на калий. Това няма общо с испанската рецепта, а е в резултат на моето желание за по-здравословно хранене.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply