Blog, Journal

Коледни традиции в Каталония

Kаталонците са ми особено симпатични със свободните взаимоотношения, които поддържат с телесната долница и нейните производни. Тукашният главен герой по Коледа е така наречения Tió de Nadal – засмяно дървено пънче, което децата хранят преди Коледа, а на връх Рождество го бият с пръчка, за да ака лакомства и други подаръци.

Друг характерен за Каталония коледен герой е Caganer (в буквален превод „дрисльо“), който неизменно присъства в традиционните католически миниатюри, изобразяващи рождествената сцена. Докато се ражда Божия син, Каганер се облекчава на открито, вещае плодородие и напомня, че пред Бога и нуждите си всички сме равни.

В една популярна детска приказка главният герой El Patufet (местния Малечко Палечко) е неволно погълнат от бик и победоносно изпърдян в кулминацията, което е особено зрелищно в театър – бикът се върти, пърди и вдига сценичен прах за небивала радост на децата.

Да не забравяме възторзите на родения в Каталония Салвадор Дали по изкуството на пръднята, а една от най-известните каталонски пънк-рок групи от 70-те досега се казва Els Pets, в превод „Пръдните“.

Текст от Мариана Христова

Снимките от мен.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply