Blog, Journal

Куба & пурите. II.

(Продължение на Куба & пурите.I.

Фестивалът

Ежегодният Festival Habano се провежда през месец февруари в Хавана и събира запалени почитатели на пурите, търговци, журналисти, фотографи от цял свят. Домакините организират интересни събития, програмата включва посещения на плантациите в Пинар дел Рио, както и на самите фабрики. Така туристите имат уникалната възможност да проследят всички моменти, свързани с ръчното създаване на пурите. Куба е от малкото места в света, където почти изцяло те се правят на ръка. Заради все по-високата цена на работна ръка, в другите държави- производители процесът е е механизиран. От там и големият интерес към фестивала. След „тежката“ дневна програма, следват вечéри в изискана обстановка,  напомняща за златните години на кубинския лайфстайл. Има и безброй дегустации, собственоръчно свиване на пури след инструкции от най-добрите torcedores, запознаване с целия сложен етикет по пушенето на пури, вариететна програма. Представят се близо стоте търговските марки кубински пури, сред които звездите са Montectristo, Romeo y Julieta и Cohiba.

©Meglena Misheva

©Meglena Misheva

Пурите и литературата

Любопитна е историята около произхода на имената Montecristo и Romeo y Julieta. Във фабриките съществувала традиция, която продължава да е жива на много места на острова и до днес, а именно да се четат класически произведения от световната литература по време на работния процес. В тютюневите фабрики любими се оказали книгите на Дюма и Шекспир. Работниците искали да им ги четат пак и пак, докато накрая имената на героите не се озовали на етикетите на изработваните продукти.

©Meglena Misheva

©Meglena Misheva

Тъмната страна

Този фестивал е безкрайно привлекателен, но и буди противоречиви чувства. Райското лице на Куба, което се представя, е неустоимо.  Дощя ми се да съм там, да видя плантациите, да обиколя фабриките, да танцувам цяла нощ болеро и салса, и даже да запаля пура. Но това веселие не е ли сериозен контрапункт на истинския живот в страната? Как изобщо съществува този фестивала? Посетителите му успяват ли да се забавляват и дава ли им сърце да похарчат близо 100 долара за качествена премиум пура, знаейки че това е утопична сума за производителите на тютюн в Пинар дел Рио, които едва свързват двата края с годишен (!)  доход близък до тази стойност? Въпроси като този винаги ще си задаваме, когато стане въпрос за Куба и е много трудно да се намерят отговори.  Дори да си живял в страната се оказва трудно да прозреш истинската действителност. Интересно проучване по темата прави испанецът Висенте Ботин  в документалната си книга „Погребението на Кастро“, изд. Колибри. През погледа на чужденец той отразява в детайли политическата ситуация в Куба. Книгата се появява след четиригодишния му престой в Куба като кореспондент на националната испанска телевизия, а животът му там е период, белязан от многократни заплахи от местната Държавна сигурност.

Символ

Зад  дима на пурите в момента се крие една не толкова красива действителност. Те продават носталгия по вече отминали времена, златни, но отминали времена.  И пак се стига до сблъсъка на романтика и разруха, пурите са поредния случай на тази амбивалентост, която характеризира почти всичко от кубинската действителност.

Puro placer – удоволствието от пурите

И все пак – какво кара хора като Чърчил, Кастро, Че Гевара, Кенеди, Шварценегер, Мадона  да притварят доволно очи над кълбата дим? Има ли нещо повече от асоциацията с бунтарски дух,  знойни красавици, райски плажове и карибско безделие, което кара толкова хора по света сладостно да пуфтят?

Ето къде намерих отговора:

„…пура със средна сила и много мек кремообразен вкус.

Приятен аромат на хамбар, сено и трева преди запалване. Лека сладост при дръпване.

След разпалване за кратко се появява лека лютивост, която бързо отшумява. В първата половина доминират сладки нотки съчетани с вкус на дърво (кедър), земя, сено и кафе. Типичен вкус на Cohiba, но по-елегантен. Мек и кремообразен. Много комплексен и изключително добре балансиран. Прекрасен аромат на дърво и сено. Във втората половина сладките нотки леко се оттеглят. Вкусовете на кедър, земя и сено се усилват. Удовлетворяващ завършек.“

Удовлетворяващ завършек, наистина, дори и само при четене.

DSC_4705

©Meglena Misheva

–––

П.С. Колкото и да е привлекателно всичко, свързано с пурите, да не забравяме – тютюнопушенето е вредно за нашето здраве.

–––-

Източници:

www.habanos.com/

https://es.wikipedia.org/wiki/Habano

Описанието е на Cohiba Behike –http://xn--h1andl.com/cohiba-behike-bhk-54/

http://www.bbc.com/mundo/noticias/2012/03/120303_cuba_cigarros_resistentes_crisis_tsb

Висенте Ботин,“Погребението на Кастро“, изд. Колибри

 

© Всички права запазени.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply