Journal, Кухня

Куба & пурите. I.

Кубинските пури са най-хубави! В това няма никакво съмнение, всеки ценител ще го потвърди. Наричат се El Habano. Най-добри сред най-добрите са тези, които знойни млади мулатки свиват на бедрата си. Хм.. а дали е точно  така? Мит ли е това или не? се запитах наскоро, всъщност след разговора ми с Ирения.

Ирения и пурите18-casi

В деня, в който се срещнах с Ирения, бях взела в себе си пури за снимките, имах красиво карибско момиче насреща си и хоп  – популярният мит за младите кубинки, които ги свиват на бедрата си, сам се вмъкна в разговора ни. Всички правим въпросната асоциация щом стане дума за Куба. До онзи момент не се бях замисляла доколко това е вярно, не можах да се сдържа и попитах Ирения дали знае нещо по въпроса. Тя ме изненада и с охота направо ми показа техниката. Учудих се, че притежава това умение и така тя ме провокира да науча повече по темата.

23

22

Майсторите на пури

Свиването на пури е повече от професия, това е цяло изкуство. За това в Куба полагат сериозни усилия да открият вродения талант у хората. Организират кръжоци и запознават още от най-ранна възраст местните с работата на torcedores – майсторите на пури. Като се има предвид, че за да достигне най-висша степен в професията си, един torcedor трябва да работи близо 20 години, от които първите 2 само се учи и наблюдава, вече не ме учудва, че запознават с този занаят кубинците още от деца.  Но колкото и рано да са навлезли в професията, най-добрите майстори са на преклонна възраст. Ето как се оказа, че качествените пури няма как да са направени от „млади“ момичета.

Колумб открива тютюна

В Европа не е имало тютюн до 15 век. В Стария континент той е пристигнал след емблематичната 1492 г, в която Колумб открива Америка и с това събитие поставя началото на така наречения  Колумбов обмен – пренасянето на голям брой и различни видове растения и животни.  Едно от първите неща, които спират дъха на Откривателя са именно тютюневите засаждения в Куба, а след като местните индианци свили, запалили и предложили на испанските моряци от тайнствените си кафеникави листа, светът бил обречен. Един нов грях щял скоро да пристигне от Новия свят.

Защо точно Куба?

Тютюнът произхожда от тропическа Америка, малко пó на юг от Карибите, но най-добре вирее в Куба, заради комбинацията от топъл и влажен климат, както и заради земята, богата на подпочвени води. Всички тези условия се съчетават идеално в долината на Пинар дел Рио, в източната част на острова, където местното население се занимава най-вече с отглеждането на тази култура. От там се взима и тютюна за най-ароматните пури.

Анатомия на пурата

За изготвянето на една пура се смесват три вида тютюн:  най-много отива за tripa (вътрешната част)  + 1 листо за capote (стягащата обвивка) + 1 листо за capa (външния слой). От изключително значение за качеството и аромата на крайния продукт е именно външното обвиващо листо –  то е много голямо, фино и еластично.  Идва от горната част на тютюнево растение, което се отглежда по специална технология, за да може хем да се радва на слънчевата светлина (това е, което прави тютюневите листа по-ароматни), хем да не изгаря на силното слънце. За целта  над засажденията се опъва предпазващ плат.  При отглеждането на  другите видове тютюн, това не се прави. От всички нюанси, най-ценени са светлите листа. И ето от къде идва легендата!  Във фабриките жените (но също и мъжете!) действително поставят купчините листа на бедрата си. Правят го обаче, за да премахнат средната им „вена“ и за да ги сортират по цвят. Самото свиване обаче трябва да е на твърда дървена повърхност, така че това е и моментът, в който хубавата история се превръща в мит. Много красив и добре продаващ мит, трябва да им го признаем.

DSC_3825

Изкуството

Приготвянето на пурата El Habano е изкуство, защото всяка е различна, притежава свой уникален цвят, вкус и зависи от майсторските умения на създателя си. А там, където има изкуство, има и фестивал. За това в Хавана ежегодно се организира Фестивал на пурата …

(следва продължение)

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply