Blog, Journal

Лятно и абстрактно: скулптурите на Едуардо Чилида

Като се разхождаш по дългата крайбрежна улица на залива Конча в Сан Себастиан се натъкваш на три станни фигури, елегантно разхвърляни по скалите край морето в единия й край. Името им е El peine del viento XV (Гребенът на вятъра XV) и са дело на скулптура Едуардо Чилида. Всяка една тежи близо 10 тона, а трите се озовават там през 1977 г. след много инженерни премеждия, нелеко укрепване на скалите и строене на допълнителна бетонна алея. Оттогава тези три абстрактни фигури стават един от символите на баския град. Казват, че са посветени на Пабло Пикасо, Салвадор Алиенде и Пабло Неруда, а според друга интерпретация изобразяват миналото, настоящето и бъдещето.

Самият скулптур обаче избягва да се ангажира с тълкуването им: „Да го оставим отворено, това е една открита творба. Всеки, който я види, може да я разтълкува по свой собствен начин. В самата нея има няколко достатъчно ясни указания, за да може един чувствителен човек да се поинтересува от редица неща. Както казах, в самото произведението има няколко ключа, за които можеш да се хванеш и да си го разтълкуваш. Творбата е предразполагаща към задаването на въпроси, въпроси за непознатото, за хоризонта, за бъдещето.“

Това че скулптурите са разположени между двете стихии – Вятъра и Водата, подсказва една от основните посоки в творчество на автора им. Чрез работата си той често изразява своите възгледи за пространство, време и материя, а също и за границите, размиването им, сблъсъка, който пораждат и т.н.

Не е случайност, че Едуардо Чилида попадна в задължителните имена, които Хавиер Валдивиелсо – един от гостите на блога, посочи като отправна точка в опознаването на културата на баските. Чилида е един от най-значимите за Испания и Страната на баските скулптури, които се радват на международно признание. Най-големите музеи за съвременно изкуство в света колекционират произведенията му – МоМа и The Met в Ню Йорк, Tate Gallery в Лондон, Kunsthalle Basel, Neue Nationalgalerie в Берлин. Най-богатата колекция е на Музея Рейна София в Мадрид, авторът пък създава дизайна на логото на музея.

AS04703

El Peine del Viento I, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

„Гребенът на вятъра” без съмнение си остава най-познатото негово произведение. Малко известният факт вслучая е, че то обхваща една голяма поредица от общо 23 скулптури, включително и много хартиени скици на автора,  които са разхвърляни из различни градове и музеи по света.

Първата от серията, El peine del viento I, е създадена през 1952 г. и в момента може да се види в съвременния музей по съвременно изкуство Рейна София в Мадрид (зала 406).  Ето какво казва за произведението Кармен Фернандес Апарисио, един от кураторите на музея: „El peine del viento I е за „опозицията между въздуха и желязото“ като пример за „вселенска опозиция“, съгласно думите на поета Октавио Пас, който отъждествява езика на Чилида със света на противоположностите, описан от древногръцките философи Предсократици.“

А самият Чилида с по-прости думи обяснава всичко това „Границата е истинският главен герой в пространството, така както настоящето, и то граница само по себе си, е истинският главен герой във времето. […] Пространствата, с които аз работя, са или виртуални, или недостъпни.“

Това е Чилида – поглеждаш към една странна фигура край морето и се замисляш за пространството, свободата, ограниченията…или пък границите.

Много хубава виртуална разходка из творчеството на Едуардо Чилида има на интернет страницата на музея Рейна София. Колекцията може да се разгледа ТУК.


 

Източници:

http://www.museoreinasofia.es

https://es.wikipedia.org/wiki/Peine_del_Viento

http://peinedelviento.info/

Photo credits:

1/ Source: Creative Commons, author: Juanedc , Zaragoza, España

2/  Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply