Blog, Кухня

Баска кухня. El Pintxo.

Kакво предлагат автентичните барове в Страната на баските?

Там традиционната испанска „tapa” отстъпва място на местното „pintxo”. Това е малка хапка, в повечето случаи комбинация от няколко добре съчетаващи се продукта, поднесени на клечка върху парче хляб. Разновидностите са хиляди, преобладават тези с морски дарове, тъй като океанът там ежедневно предлага огромно разнообразие от пресни такива.DSC_1462

Всичко може да бъде превърнато в pintxo – традиционната испанска тортиля, сутрешният кроасан и т.н. DSC_0118DSC_1464

Важно е да се отбележи, че се следва едно правило, което е закон в баската кухня – продуктите, които се използват, трябва да са пресни и свежи. Няма опасност да получите остатъци от предишната вечер, дегизирани като pintxo. Гарантирано!

Сред всички малки кулинарни изкушения, най-популярното и утвърдено местно изобретение е пинчото La Gilda. Тя е сътворена в един от баровете на Сан Себастиан, по-точно в La casa Vallés. При поредното комбиниране на налични продукти в бара, установили, че точно тази импровизация е много успешна. Вкусът, който се получил, страшно много се харесал на клиентите. Така се родило прочутото pintxo. Нарекли го Gilda – в чест на героинята от едноименния филм с Рита Хейуорд, който по онова време (1946 г.) се въртял по кината и предизвиквал възмутени реакции сред публиката заради предизвикателното поведение на американската актриса. Всъщност във филма тя сваля с много съблазън…ръкавицата си (!), но тогава това се възприемало за скандално, особено в страни като католическа Испания. Важното в случая е че Рита Хейуорд и персонажът й дали име на едно незабравимо пинчо – защото хапката се оказала пикантна, изкусителна и неустоима, точно като актрисата.

Ето и продуктите:

DSC_0452LA GILDA

2 маслини без костилка. Хубаво е да са малки, твърди и зелени. Сортът им в Испания е Manzanilla
1 филе аншоа от консерва
1-2 люти чушки от консерва. Колкото по-кисели, толкова по-добре. Отрязват се при дръжките.

Всичко се забожда на клечката  с артистична подредба и се полива обилно със зехтин.
Консумира се на една хапка, за да се смесят всички аромати и вкусове.

*Подредбата на клечката е според индивидуалния вкус, може да се добавят и маринован лук, червена чушка и т.н. Експериментирането и авторството в баската кухня се приветстват.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply