Blog, Journal

Лято в компанията на Фрида

Тази биография на Фрида Кало дойде и помете всички останали книги, които бях натрупала на нощното ми шкафче. Съвсем в стила на истинската Фрида. Тя беше и най-добрата възможна компания в изминалите горещи дни. Всеки път като излизах на детската площадката бях с тази книга в ръце и съм убедена, че окончателно съм си спечелила титлата „майка-темерут“ на квартала. Книгата обаче си струва всичко това. Самата Фрида Кало нямам достатъчно дар слово  да опиша – мога само да кажа, че е толкова вдъхновяваща, че усещам силата й през дистанцията на годините и въпреки цялото разстояние от Мексико до София. Представям си какво им е било на хората около нея.

Аз я заобичах още във Филологията. За това щом разбрах, че в Националната галерия за чуждестранно изкуство има изложба на нейни и на Диего Ривера произведения, се втурнах с нетърпение натам. Това беше преди около 10 години (!) Всъщност нейната картина беше само една. Маслен натюрморт, който не ми се стори нищо особено. Впечатляващи за мен бяха цветовете и няколкото парчета диня, които светеха със собствена сила сред останалите плодове. Не ми стигна видяното обаче, исках още.  Там имаше изложен и нещо като нейн бележник и така ми се искаше да го разлистя, но нормално, нямаше как. Все пак ми послужи да осъзная, че най-великото произведение на изкуството, което Фрида Кало е създала всъщност е самата тя. За това и едноименният  биографичен филм, който гледах по-късно, ми даде търсената пълнота в усещането за мита, който се създава около скандалната мексиканска художничка.

Животът, сякаш даден й на заем, е едно от разковничетата към разбирането на тази невероятна личност и страстта й към всичко в живота –  изкуството, познанието, политиката, любовта към мъжете, а и към жените, текилата и… храната!  Знаех, че Фрида се е вихрела край котлоните, но изобилието от рецепти в тази книга много приятно ме изненада. Даже си набелязах и смятам да приготвя някоя от любимите й гозби, които тази книга така любезно ми поднесе точно сега и съвсем ме пренесе в Мексико, където и без това след срещата ми с Мириам, временно пребивавах…в мислите си…

По един непредвиден начин все пак стигнах до „тайния бележник на Фрида“, който така ми се дощя да разлистя на онази изложба преди 10 години. 😉

Филмът, който споменавам, е екранизираната биография „ФРИДА“  (2002 г.), реж. Джули Таймор, със Салма Хайек в главната роля, Алфред Молина като Диего Ривера и Джефри Ръш в ролята на Лев Троцки. Правят кратки, но запомнящи се появявания също така и Ашли Джъд, Антонио Бандерас, Едуард Нортън и др.  Уникален филм в много отношения – актьорска игра, режисура, музика!, грим и т.н.  

Към саундтрака специален принос има Чавела Варгас, мексиканска певица и близка приятелка на Фрида и Диего, която за филма прави специална интерпретация на популярната мексиканска песен La Llorona и я посвещава на Фрида Кало. Освен това в саундтрака участва с изпълнение и самата Салма Хайек. Да не забравяме и Каетано Велосо. Музиката на филма е силно въздействаща и си заслужава получения Оскар.

Книгата е „Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало„, автор е  мексиканският писател Ф. Г. Хагенбе, изд. Колибри, 2015 г. Страхотна е! Последните страници препрочетох три пъти.

10Х

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply