Blog, Journal

Philippe Halsman. Sorpéndeme (Изненадай ме!)

Успях да стигна до фотографската изложба на Philippe Halsman. Sorpéndeme (Изненадай ме!) буквално в последния й ден в града (европейската й обиколка включва градовете Париж, Ротердам, Барселона и Мадрид).

Няколко зали удоволствие в черно-бели фотографски портрети. Париж и Ню Йорк между 40-те и 60-те години, Мерилин Монро, Салвадор Дали, Жан Кокто, Грейс Кели, Алберт Айнщайн, Алфред Хичкок, Одри Хепбърн, Рита Хейуърт, Дюк Елингтън, Ричърд Никсън (даже!). Изобщо най-известните лица на века, всички те уловени от камерата на Халсман – предизвикани, изненадани, разголени.philippe-halsman-audrey-hepburn-1955-archives-philippe-halsman-c-2016-philippe-halsman-archive-magnum-photos

 

САЛВАДОР ДАЛИphilippe-halsman-como-dos-centinelas-erguidos-mi-bigote-custodia-la-entrada-a-mi-verdadero-yo-dali-s-mustache-1954-ph

Запазената марка на Халсман е психологическият фотографски портрет. philippe-halsman-dali-atomicus-1948-musee-de-l-elysee-c-2016-philippe-halsman-archive-magnum-photos-exclusive-rights-foТой използва смело всякакви похвати, някои изключително предизвикателни за времето си, а най-верният съидейник на автора в експериментаторството през годините е не по-малко смелият Салвадор Дали.  Тези двамата – не просто приятели, но и съмишленици – в продължение на 40 години постоянно се предизвиквали и взаимно се възползвали от талантите си. С испанеца са най-щурите кадри в изложбата – хвърчат мокри котки, мустакът на Дали се персонифицира, той е този, който изкушава мухите да кацнат отгоре му, а Халсман просто уловя момента с камерата. И т.н., и т.н. Двамата ловко се движат на границата на изкуство и консуматорство, на фантазия и реалност.

 

МЕРИЛИН МОНРО

Сътрудничеството на Халсман с Мерилин Монро е поместено в отделна зала и е много по-нежно и чувствено от предишното. Любимата ми част от изложбата! Халсман снима Мерилин на няколко пъти между 1949 и 1959 година. Първият път е през есента на 1949 г., той е изпратен от сп. LIFE и трябва да занеме 8 млади актриси. Веднага вижда, че Мерилин притежава нещо специално, а интуицията му бива потвърдена три години по-късно, когато, отново по поръчка на LIFE, Халсман прави някои от най-известните й портрети. От тази година е Art of seduction 1952 в 8 стъпки. Истински шедьовър, улавящ целия флирт и женственост, въплътени в тази жена-момиче и събрани в няколко кадъра н Филип Халсман. (Намерих ги във видеото The subjects : Кадрите са 1: The Approach , 2: Pelvis thrust at the enemy , 3: Take battle postion, 5: Breastwork, 6: Attack, 7: Final assault, 8: Victory)

JUMPOLOGY

portada-de-life-con-el-salto-de-marilyn-monroe-9-de-noviembre-1959-musee-de-l-elysee-c-2016-philippe-halsman-archive-m-1През 1954 г. фотографът отново приема Мерилин Монро в студиото си в Ню-Йорк. Насред многото нейни снимки прави и един спонтанен портрет в момент, в който тя скача. Обяснява й замисъла нa JUMPOLOGY – а именно, че по време на скок, човек се концентрира във физическите си усилия и така „сваля маската си“. Този вид разголване обаче плаши Мерилин и тя отказва да участва в този експеримент. Чак пет години по-късно тя събира смелост и се включва в JUMPOLOGY.  Скача над 200 пъти, докато се стигне до перфектния кадър, който става и нейна поредна корица на LIFE.

American actress Marilyn MONROE with American photographer Philippe HALSMAN.

American actress Marilyn MONROE with American photographer Philippe HALSMAN.

По JUMPOLOGY – проектът, който има за цел да улови най-автентичното лице на човек, Халсман работи в продължение на 10 години. Поредицата включва общи 170 забавни кадъра на известни хора, които не се притесняват да застанат боси в студиото на Халсман и скачат пред камерата му. В проекта се включват влиятелни фигури (политици, учени и др.), артисти (актьори, певци,танцьори).


Филип Халсман е роден в Рига, Латвия, през 1906 г. 22-годишен заминава за Париж, където остава до 1940 г. и през това време работи за списанията Vogue, Voila. Там прави и първата си изложба. За да избяга от нацизма и да се събере със семейството си в Ню Йорк, му е издадена спешна американска виза с помощта на Айнщайн, както и на Елианор Рузвелт. В Ню Йорк работи за сп. Life, за което снима сто и една корици. Екпериментира неуморно в сферата на фотографията. Сред най-известните му проекти са JUMPOLOGY и Фотографското интервю.

meglena-mi_20161151516_1-1Публиката в Барселона имаше възможност да види от първо лице как се случва последното. И аз не пропуснах да се включа. Въпросът, който си зададох е „Обръщат ли ти внимание вкъщи?“ – нали това ми е ежедневието в момента.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

©: Всички снимки са предоставени от CaixaForum Barcelona.  © 2016 Philippe Halsman Archive / Magnum Photos

10Х

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply